Sandheden bag seksuelt overførte infektioner, og hvordan de skal forhindres og / eller behandles

Sikker sex er et must for at afværge seksuelt overførte sygdomme (STD). Der er ingen fornøjelse værd at bære rundt på en sygdom, der ikke kun er irriterende og pinlig, men nogle af dem kan også være dødbringende. Abstinens er den eneste sikre måde at forhindre, at man får en seksuelt overførbar sygdom, men lad os være ærlige, at få mennesker afholder sig fuldstændigt fra sex. At være i et fuldstændig monogamt forhold, hvor begge parter er fri for seksuelt overførsel, er også en sikker måde at ikke frygte seksuelt overførte sygdomme. Den næste bedste måde er at beskytte dig selv og din partner ved hjælp af et kondom.

Seksuel sundhed

Kondomer hjælper i høj grad med at reducere spredningen af seksuelt overførte sygdomme

Sørg altid for at have kondomer til rådighed, hvis du oplever sex. Ifølge Statistikbureauet har der været en stigning i seksuelt overførbare infektioner (STI) i det sidste årti

De er ikke helt sikre på, om infektioner stiger, eller om det er, at flere mennesker bliver testet, eller en kombination af begge. Selvom yngre og middelalder mennesker har en større STI-rate, ser den ældre generation også en uptick i seksuelt overførte sygdomme.

Seksuelt overførte sygdomme kan være bakterielle eller virale

Begge kan forårsage varige skader. Nogle STD'er vil ødelægge dit reproduktive system, og andre kan forårsage død. Nogle kønssygdomme vil forårsage ubehagelige symptomer som kløe eller en ildelugtende udflod, og nogle har du muligvis ikke engang symptomer.

Bakterielle infektioner inkluderer klamydia, gonoré og syfilis

Mens klamydia og gonoré generelt inficerer de yngre generationer i Danmark, spredes syfilis blandt de fleste aldersgrupper. Klamydia og gonoré inficerer forplantningsorganer og kan være uden symptomer. De kan beskadige disse organer, hvis de ikke behandles. Antibiotika kan tages for at kurere disse infektioner, hvis de tages, før der er sket skade. Syfilis kan sår på munden og kønsorganerne.

Det kan være symptomfrit i mange år

Uden ordentlig behandling kan syfilis forårsage langvarig skade på hjernen og andre organer. Der er tre stadier i syfilis. De er primær, sekundær og sent. Syfilis er ofte asymptomatisk i de første stadier og kan også let overføres. Syfilis kan behandles med penicillin, men hvis det når det sene stadium, er skaden udført og kan ofte resultere i død, selvom det muligvis også kan håndteres som en langvarig sygdom. I Danmark er syfilis ganske sjælden, men den er stadig derude. Det er vigtigt at beskytte dig selv mod denne bakterielle infektion og at bruge kondomer.

Virale STI'er inkluderer HIV (AIDS) og herpes. HIV står for Human immundefektvirus

Det er et retrovirus, der angriber immunsystemet, hvilket efterlader offeret med en svækket immunitet. Dette medfører en stigning i sekundære infektioner, nogle er normalt ret sjældne. HIV, der ikke behandles, vil føre til AIDS, erhvervet immundefekt syndrom. Nogle gange er der ingen symptomer, indtil det skrider frem til AIDS. På det tidspunkt kan der opstå mange opportunistiske infektioner såvel som død. Anti-retroviral lægemiddelbehandling bruges til behandling af HIV. Dette er ikke en kur, men kan holde sygdommen i at udvikle sig, nogle gange i mange år. Mænd i 30'erne er den højeste gruppe i Danmark for nye HIV-infektioner. Brug af kondomer kan reducere hastigheden af HIV-infektion i høj grad.

Homoseksuelle mænd skal være særlig opmærksomme på brugen af kondomer

Herpes kan forårsage forkølelsessår og kønsår. Der er to typer. Genital herpes er en af de mest almindelige typer af kønssygdomme i Danmark. Det spredes gennem hud til hudkontakt, og virussen forbliver hos en person for livet. Når det genaktiveres, oplever personen udbrud og kan derefter sprede virussen til andre. Selvom der ikke er nogen kur, er der antivirale medicin til at reducere mængden og længden af infektioner. Middelaldrende og at være kvinde i Danmark har en større forekomst af kønsherpes, selvom det er ret almindeligt i alle aldersgrupper. Brug af kondom kan hjælpe med at forhindre herpes transmission, men fordi det er hud til hud kan det stadig overføres selv med kondom.

Brug af kondom vil hjælpe med at forhindre mange nye seksuelt overførte infektioner i Danmark. Beskyt dig selv, og sørg for altid at bruge kondom, når du deltager i seksuelle aktiviteter.

7 thoughts on “Sandheden bag seksuelt overførte infektioner, og hvordan de skal forhindres og / eller behandles

 1. Osvald Asmussen

  Jeg blev kontrakt med HIV, da jeg var omkring 23 år gammel. Min kæreste forsikrede mig om, at hun ikke snyd på mig, og i et 3-årigt forhold ville jeg tro på hende. Lang historie kort, hun lyver. Det værste var, at hun fik det lige før jeg tænkte på at foreslå hende! Sådan en frygtelig ting, men hey, jeg er ren nu og klar til at gå videre.

  Svar
 2. Nicolai Christensen

  Jeg fik syfilis fra min ex-kæreste for et par måneder siden. På trods af at jeg havde et åbent forhold, vidste jeg, at det var ham, fordi han til sidst erkendte for mig, at han var blevet diagnosticeret. Jeg tager medicin nu, jeg er glad for, at de fangede det tidligt.

  Svar
 3. Peter Christoffersen

  Min søster gik til lægen, fordi hun begyndte at bemærke sår i sine private områder, og det brændte og kløede. Til hendes overraskelse fortalte lægen, at hun havde en kønssygdom. Den eneste person, hun kunne have fået det fra, var hendes kæreste, og da hun konfronterede ham, indrømmede han, at han snydt, og han må have fanget det fra hende. Det er sikkert at sige, at de ikke er sammen mere, og at hun er STD-fri.

  Svar
 4. Loke Bay

  En af mine venner fik klamydia af en kvinde, som han var sammen med, fordi kondomet under deres seksuelle møde kom af. Senere rapporterer hans partner, at det stadig var inde i hende. Mærkelig situation, men han tog antibiotika slippe af med det.

  Svar
 5. Vidar Dahl

  Min ven blev snydt af hendes mand. Det lykkedes ham at have så mange seksuelle partnere, at hun blev udsat for alle slags kønssygdomme. Det var helt forfærdeligt. Sygeplejerskerne sammenlignede endda hendes situation med en voldsom sæbeopera, som de ser i pauserummet.

  Svar
 6. Bendt Borup

  Min kammerat blev udsat for gonoré i en ung alder på college. Han var sandsynligvis 19 og anede ikke, hvem han fik det fra, fordi han altid tilsluttede sig forskellige mennesker. Han måtte gå til sundhedsvæsenet og blive behandlet for det.

  Svar
 7. Nick Bisgaard

  Jeg fik HPV-infektion fra min partner efter vores første sexoplevelse. Jeg måtte ekstrahere vorterne fra mine kønsorganer ved hjælp af syre.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *