Lær at genkende symptomer og forhindre, at helvedesild begynder

Hvad er helvedesild?

Vaccine

Helvedesild opstår på grund af en genaktivering af varicella-zoster-virussen, der ligger i dvale i hudens nerverødder efter at have forårsaget varicella (varicella) af børnesygdommen årtier tidligere.

Helvedesild opstår normalt som et smertefuldt udslæt med blærer i et hudbånd leveret af en enkelt nerve (dermatom) på den ene side af kroppen. Smerter går ofte udslettet med et par dage; undertiden får det til at forveksles med andre forhold.

Smerten på stedet for herpes zosterudbrud, der vedvarer i måneder eller år, er det mest almindelige svækkende resultat af helvedesild. Kendt som post-herpetisk neuralgi (PHN), kan denne smerte være kontinuerlig, uærlig eller udløst af en let berøring, såsom tøj eller en let brise.

Der er ingen kur mod PHN, og det er vanskeligt at lindre mere end halvdelen af de berørte, på trods af brugen af flere og komplekse smertestillende midler. Selvom helvedesild behandles på forhånd med antivirale lægemidler og smertestillende midler, kan PHN forekomme.

En anden almindelig komplikation er oftalmisk herpes zoster, der påvirker huden omkring øjet og kan true personens syn.

Hvor almindelige er helvedesild?

Næsten alle danske voksne (over 95%) er blevet inficeret med varicella-zoster-virus (selvom de ikke kan huske at have haft skoldkopper) og risikerer derfor helvedesild.

Avanceret alder er den vigtigste risikofaktor for udvikling af helvedesild. Når vi bliver ældre, mindskes vores cellulære immunitet, der er nødvendig for at undertrykke virussen i os.

Cirka en ud af tre mennesker udvikler helvedesild i løbet af deres liv, og cirka 20.000 danske voksne mellem 70 og 79 år lider af det hvert år.

Jo ældre du er, når du har helvedesild, desto mere sandsynligt er det, at du udvikler komplikationer. PHN forekommer efter helvedesild i ca. en ud af ti tilfælde i dem mellem 50 og 59 år, men stiger til en ud af fem i dem i 70'erne.

Mennesker, der har en medicinsk tilstand eller behandling (som kræft), der svækker immunforsvaret, har større risiko for at udvikle helvedesild uanset deres alder.


Herpes zoster-vaccinen

Vaccinen mod herpes zoster eller zoster (Zostavax-mærket) er sammensat af en levende, men svækket form af varicella-zoster-virus.

Vaccinen er ca. 14 gange mere potent end den samme vaccinevirus i de eksisterende varicellavacciner, der anbefales til børn, da der er behov for flere vira for at stimulere T-celler hos ældre, der allerede er inficeret.

Enkeltdosis zoster-vaccinen er blevet registreret i Danmark og andre lande i næsten et årti, men med begrænset tilgængelighed. Det har vist sig at være effektivt og sikkert i 50 år.

Cirka halvdelen af de vaccinerede mennesker udvikler smerter, hævelse eller rødme på injektionsstedet, men det er normalt let og kortvarigt.

Det er vigtigt at bemærke, at da det er en levende svækket vaccine, bør den ikke bruges til mennesker med et markant kompromitteret immunsystem.

Hvor effektiv er vaccinen, og hvor længe?

Shingles Prevention Study (SPS) indgik omkring 40.000 voksne og fandt, at Zostavax sammenlignet med placebo reducerede risikoen for helvedesild med ca. halvdelen (51%) og PHN med ca. to tredjedele (67%) hos mennesker over 60 år.

Men beskyttelsen mod herpes zoster-vacciner falder med alderen: fra 64% hos personer i alderen 60 til 69 år, til 41% mellem 70-79 år og til 18% for mennesker i samme alder eller over 80 år.

På den anden side var beskyttelsen mod PHN hos personer mellem 70 og 79 år den samme som hos personer på 60 år; risikoen for PHN blev reduceret med ca. to tredjedele i hver gruppe. Det betyder, at selv hvis en vaccineret 70-årig person udvikler helvedesild, skal hans chance for at få PHN reduceres med ca. 50%.

Hvor længe studeres en enkelt dosis af vaccinen stadig. Kliniske studier har vist, at beskyttelsen er faldet over fem år efter vaccination; beskyttelsen kan forlænges længere, men dette er usikkert.

På dette trin anbefales ikke en anden eller "boosterdosis" rutinemæssigt.


Hvorfor tilbydes den gratis vaccine kun til 70-årige?

Under hensyntagen til alle disse overvejelser involverede valget af, hvem der skulle yde den gratis vaccination, kompleks modellering, der tog højde for sygdommens højeste alder og sværhedsgraden og tabet af vaccineeffekter over tid.

Efter at have overvejet disse og andre faktorer er den 70-årige vaccination – med et "genopretnings" -program, der tilbyder gratis vacciner til børn i alderen 71 til 79 år i løbet af de næste fem år – den mest omkostningseffektive strategi.

Uden for det finansierede program kan zostervaccinen også ordineres til alle i alderen 50 til 69 år eller over 80 år, men modtagerne skal betale.

"

3 thoughts on “Lær at genkende symptomer og forhindre, at helvedesild begynder

 1. Malthe Justesen

  Melissa Terras, professor i digitale humaniora ved University College London, bemærker, at ethvert litterært medium har en slags begrænsning, og Twitter er simpelthen den seneste begrænsning: ”Det er litteraturens rolle at spille med former. I poesi har du meget stive former, og folk er nødt til at operere inden for disse begrænsninger. Med Twitter-fiktion tager folk begrænsningen af 140 karakterer og gør noget kreativt. Det er en lidt anden kunstform, og det skaber en anden oplevelse af fiktion Læs mere: http://www.digitaljournal.com/internet/mini-stories-to-appear-on-serial-box-with-150-character-limits/ artikel / 525.998 # ixzz6IdhQwce3

  Svar
 2. Jonathan Kofoed

  Jeg fik herpes zoster og havde et særlig dårligt udbrud på mine læber. Det var det mest smertefulde, jeg nogensinde har oplevet i dette område, og det var især dårligt, da jeg kom ud af bruser.

  Svar
 3. Aske Lorentzen

  Jeg fik helvedesild for ca. et år siden. Min læge kaldte det Herpes Zoster. Enhver, der har haft vandkopper, kan få denne virusinfektion, og det er svært at forklare, hvor forfærdeligt det er. Det starter med dette blærende udslæt på dine sider, der er så smertefuldt, at det føles som om din krop er i brand. Din læge vil give dig noget aktuelt salve og antibiotika, men det sidder fast. Selv efter min udslæt var op, havde jeg så store smerter. Jeg kan varmt anbefale at få helvedesildsvaccination, hvis du kan.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *