Herpes Zoster: årsager, symptomer stadier og medicin

Herpes zoster er en virus, der skyldes reaktivering af varicella zoster-virus, den samme virus, der også forårsager skoldkopper, hvor denne anden sygdom er det tidlige stadium. Denne genaktivering af virussen har sine ukendte årsager, men det er almindeligt, når en sygdom eller et lægemiddel svækker immunforsvaret og forårsager et udbrud af væskefyldte blærer, der undertiden forårsager kronisk smerte i det berørte område, hvilket er det vigtigste træk ved herpes sygdom. Zoster, og dermed den måde læger diagnosticerer sygdommen hos deres patienter på.  


Herpes zoster-virus kan udvikle sig i alle aldre, men chancen for at udvikle sygdommen øges med alderen og er mere almindelig hos mennesker over halvtreds år.

Og reaktivering af virussen, der forårsager Herpes Zoster, kan forekomme, når immunsystemet svækkes af en anden sygdom som AIDS og lymfom eller ved hjælp af lægemidler, der undertrykker immunsystemet, for eksempel for at forhindre afstødning af et transplanteret organ. I modsætning hertil er det godt at påpege, at starten af herpes zoster ikke nødvendigvis betyder, at personen har en anden alvorlig sygdom, og i modsætning til herpes simplex-virusinfektioner, som ofte kan gentage sig, er der normalt kun et udbrud af herpes zoster i en personens liv.  

Symptomer afslører, at de fleste mennesker oplever smerte, en prikkende fornemmelse eller kløe i en hudstribe i løbet af de to til tre dage før herpes zoster udvikler sig. fuld af væske omgivet af et rødt område. Normalt fortsætter blærerne med at dannes i tre til fem dage, og det berørte kropsområde er ofte følsomt over for enhver stimulus, inklusive en let berøring, og intenst smertefuld.

Vablerne begynder at tørre og skorpe omkring fem dage efter, at de vises

Smertefuldt Udslæt

Disse blærer er smitsomme og indeholder varicella zoster-virus, der, når det overføres til sårbare mennesker, kan forårsage skoldkopper. At have mange blærer uden for det berørte område eller have blærer, der varer i mere end to uger, indikerer normalt, at immunsystemet ikke fungerer normalt. Den største risiko for sygdommen er, at herpes zoster undertiden påvirker nerven, der fører til øjet, hvilket får det til at blive inficeret, hvilket normalt opstår, når sår opstår i panden, nær øjnene og især på spidsen. næse, og selv med behandling kan synet blive påvirket.  

Hepres zoster symptomer

Symptomer på herpes zoster er generelt mindre alvorlige hos børn end hos voksne, især hos ældre, der ikke altid kommer sig uden varige virkninger, som fortsat oplever smerter længe efter udslæt er forsvundet. Denne smerte forekommer i områder af huden leveret af herpes zoster-inficerede nerver og kan være meget alvorlige og endda invaliderende.  

Forebyggelse

Forebyggelse af herpes zoster anbefales af vaccine som en måde at forhindre skoldkopper hos børn og voksne, der ikke har immunitet mod sygdommen, hvilket reducerer chancen for at få herpes zoster markant. En anden måde at forhindre sygdommen på er, hvis den opstår, at tage antivirale lægemidler og derved reducere risikoen for at få symptomer på langvarige virkninger af sygdommen.  

Herpes zoster-behandling består af medicin med flere antivirale midler

Disse lægemidler skal startes, så snart der er mistanke om herpes zoster, hvis det er muligt, før blærerne vises, fordi lægemidlerne sandsynligvis er ineffektive, hvis de startes mere end 3 dage efter, at blærerne vises. Bemærk, at disse lægemidler ikke kurerer sygdommen, men de kan hjælpe med at lindre herpes zoster-symptomer og forkorte varigheden, og hvis øjet eller øret er involveret i infektionen, bør en speciallæge konsulteres.

Fugtige kompresser er også meget effektive mod symptomerne på sygdommen, hovedsageligt fordi det lindrer smerten i det berørte område, men brugen af smertestillende eller antiinflammatoriske midler er undertiden nødvendig.  

Hold huden tør og ren

 
For at forhindre udvikling af bakterielle infektioner skal personer med herpes zoster holde den berørte hud ren og tør og bør ikke ridse blisterne, da dette øger risikoen for, at den berørte hud bliver inficeret med bakterier, samt risikoen for dannelse af ar på området.  
 

Hvad der er kendt om årsagen til sygdommen er, at virus under vandkopper spreder sig i blodbanen og inficerer klynger af spinal- eller kranienervenerver, og virussen forbliver inaktiv og muligvis ikke forårsager symptomer igen, ellers genaktiveres mange år senere.  

Emil Storgaard

5 thoughts on “Herpes Zoster: årsager, symptomer stadier og medicin

 1. Tobias Nedergaard

  Herpes zoster har naget på mig i de sidste par måneder. Smerten er til tider uvirkelig som en varm poker med en knivskarp spids, der hugger en sti over nerverne på mit bryst. Jeg hørte om det fra det tidspunkt, hvor jeg havde skoldkopper som barn, men jeg regnede altid med, at jeg ville være en af de heldige, der ikke fik denne sygdom. Jeg tog fejl. Når det ramte, ramte det med vildskab og intens, brændende smerte. Vablerne og udslættet kom derefter op og efterlod mig smertefuld med smertepiller som tylenol og forsøgte at tage kølige bad for at få følelsen af den varme smerte fra min hud.

  Svar
 2. Albert Hoyer

  Herpes Zoster, der er almindeligt kendt som helvedesild, er en almindelig virusinfektion i nerverne. Normalt resulterer det i et smertefuldt udslæt, der kan føre til dårlig kløe og andre skind uro. Normalt Herpes Zoster ved vaccine, som normalt gives til patienter af en læge. I de fleste tilfælde vil udslæt vare et par dage, men i disse dårlige tilfælde kan det løses højst et par uger. De fleste mennesker, der tiltrækker virussen, har en uges immunforsvar, som lader virussen let sprede sig i kroppen. De fleste patienter er over 50 år, under meget stress, har haft noget fysisk traume i deres liv, eller de har taget steroider eller anden medicin, som svækker immunforsvaret.

  Svar
 3. Holger Svendsen

  Jeg er en mand i 50'erne og begyndte at føle smerter på min venstre side for en uge siden. Jeg havde en lille feber, og jeg havde følt mig meget træt. Til sidst, for et par dage siden, brød min side ud i det, der så ud til at være et bredt udslæt. Efter et par dage mere ringede jeg til min læge, der fik mig til at se ham. Han foretog en fysisk undersøgelse af min side, og det viste sig, at det var Herpes Vector (helvedesild). Jeg havde aldrig haft helvedesildvaccinen, som kan hjælpe med at forhindre mennesker, der lider af herpesvektor. Min læge ordinerede og antiviral for at hjælpe med at rydde op i det hurtigere samt en smertestillende middel til at hjælpe med den smerte, jeg var i fra blisterne. Han anbefalede også, at jeg får noget calamin-lotion fra apoteket til at sætte blisterne på, hvilket hjalp meget! Vablerne begynder at skorpe over nu, så det ser ud til, at min herpesvektor næsten er helbredt.

  Svar
 4. Johnny Bisgaard

  Jeg har haft at gøre med Herpes Zoster-virussen i et par år, jeg har brugt forskellige behandlinger for at få et behageligt og fredeligt liv.

  Svar
 5. Egon Svenningsen

  Jeg har været i stand til at tilbyde løsninger på mange personlige og ikke personlige problemer. Folk kommer til mig, når de har brug for svar; håber jeg ved lidt om alt. Jeg har været noget hjælpsom på nogle måder, men på denne særlige kunne jeg ikke lade være med at henvise hende til en hudlæge. Den 15. februar 2020 nåede min nabo, hvis hele drøm var at tjene min kærlighed og opmærksomhed, ud til mig i den tidlige tid lørdag, fredag var Valentine, og jeg var ikke hjemme, hun fortalte mig, at hun kom og tjekkede på mig den Valentinsdag, jeg følte, at hun kom til den samme "Jeg elsker dig" -historie, men denne gang var det anderledes. Hendes ansigt ser dystert ud og hendes ånd er nede. Lysstyrken i hendes øjne er væk, og hun ser deprimeret ud. Hvad skete der med dig Hannah? Jeg spurgte, hun fortalte mig med en lav hørbar stemme, at hun ikke har det for godt, og hun er bange. Bange for hvad? Jeg beviste yderligere. Hun spurgte, om jeg ikke ville freak ud, hvis hun viste mig, hvad der var galt med hende. Jeg lovede, at jeg ikke ville. Hun fortalte mig, at hun tror, at hun har kræft i huden. Hun løfter kjolen op, og jeg så vabler på hendes mave, rødlige og stadig friske. Jeg smilede ikke, fordi det var sjovt, men fordi jeg vidste, at hun ikke havde kræft, og jeg var glad for at give nyheden til hende. Hun føler sig trist, mens jeg smiler og tænker, at jeg er ligeglad. Men jeg fortalte hende, at melanom eller karcinom ikke ser sådan ud. Jeg spurgte, om hun nogensinde havde haft skoldkopper, da hun var yngre. Hun bekræftede, at det var sandt. Og jeg fortalte hende "Hannah, dette er forårsaget af genaktivering af skoldkopper-virus. Og det kaldes" herpes zoster "ikke kræft. Hun var lettet og spurgte mig, om det har en kur. Jeg fortalte hende, at dette måske forsvinder alene, men for at få det til at gå hurtigt, ville et antiviralt lægemiddel være meget effektivt. Lad mig ringe til min hudlæge ven, han ville vide bedre. Jeg tog billedet og sendte det til Dr. Fred. Han fik en aftale med Hannah og hun blev behandlet af det inden for 5 dage.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *