At leve med kronisk smerte: Behandlingsmuligheder og støtte til smertebehandling

Kronisk smerte, og det påvirker danskere

Smertehåndtering

Mange mennesker over hele verden lever med kroniske smerter. Der går ingen undtagelser til Danmark med et skøn på omkring 3,24 millioner mennesker, der lever og arbejder gennem kroniske smerter dagligt. Blandt disse 3,24 millioner mennesker, der lever med kroniske smerter i Danmark, er mænd og kvinder næsten ens, når antallet er opdelt efter køn, hvor kvinder udgør ca. 1,74 millioner af de samlede mennesker, der lever med kroniske smerter.

Hvem lider af kroniske smerter

Mere end halvdelen af de mennesker, der oplever kroniske smerter i Danmark, er i den erhvervsaktive alder. Det anslås, at dette drejer sig om lidt over 68 procent af befolkningen. i betragtning af at disse mennesker er i den arbejdsdygtige alder og oplever kroniske smerter, kan man ikke undgå at undre sig over, hvordan kronisk smerte afbryder deres daglige liv og funktion. Af den samlede mængde mennesker, der lever med kroniske smerter i Danmark, har 56 procent af dem så alvorlige smerter, at det begrænser deres evne til at udføre bestemte aktiviteter. Der er flere mennesker i den arbejdsdygtige alder, der lever med kroniske smerter, end mennesker, der er over 65 år. Dette er tilsyneladende unormalt, fordi det antages, at når du bliver ældre, forværres din krop, og at kronisk smerte mere end sandsynligt vil opleves. Nu for dage er dette ikke tilfældet, yngre mennesker oplever kroniske smerter, og dette lægger en belastning på arbejdsstyrken og statsstøtte. I 2050 antages det, at antallet af mennesker, der lever med kroniske smerter, vil stige til næsten det dobbelte af, hvad det er nu.

Behandling

Nogle af problemerne med kronisk smerte og stigende antal er behandlingen. Folk har tendens til at ønske at se en smertespecialist sjældnere, end de bare vil have ordineret medicin. Cirka mindre end 15 procent af de mennesker, der har et kronisk smerteproblem, viderefører deres behandling for at konsultere en smertestyringsspecialist, mens 70 procent af de mennesker, der søger behandling for kronisk smerte, modtager en slags medicin og er tilfredse med denne mulighed. Det anslås, at en ud af 100 patienter, der oplever kronisk smerte, vil fremme deres pleje til en tværfaglig behandling i stedet for medicinbaseret pleje. Det er kendt, at medicin ikke bør bruges som en langvarig tilgang til behandling af kroniske smerter, men denne vejledning følger ikke altid i sundhedsvæsenet.

Konsekvenser

Konsekvenserne af ikke at følge denne vejledning er, at folk bliver afhængige af den medicin, der bruges til at behandle kronisk smerte. På et tidspunkt bliver en patient afhængig af medicinen og begynder at selvmedicinere ved at hæve deres doser. På dette tidspunkt stilles det spørgsmålstegn ved, om patienten oplever så meget smerte, eller om afhængigheden driver medikamentets ønske. Det er blevet analyseret, at mennesker, der bor i flere landdistrikter i Danmark, har en tendens til at få højere medicin til at behandle deres kroniske smerter end noget andet område.
Den økonomiske byrde for Danmark er ret massiv i forhold til håndtering af pleje af kroniske smerter.

Økonomisk vejafgift

Det anslås, at Danmark bruger lidt under 0 milliarder i kroniske smerteomkostninger om året. Disse omkostninger inkluderer omkostningerne forbundet med sundhedssystemet, produktivitetstab, livskvalitetsomkostninger og uformel pleje og hjælp. Af disse omkostninger udgør sundhedsomkostningerne kun lidt over 16 procent af de samlede omkostninger. Den danske regering betalte over 60 procent af sundhedsomkostningerne forbundet med kroniske smerter. Omkostningerne til behandling af kroniske smerter er lig med omkring tusind pr. Person. Af disse omkostninger betaler danske borgere kun omkring 22 procent af deres medicinske omkostninger, og regeringen henter den resterende saldo.

Kom igennem smerten

Blandt de mennesker, der lider af kroniske smerter, har de også tendens til at opleve depression, angst og / eller følelser af selvmord, hvilket også øger omkostningerne ved pleje, fordi andre sygdomme behandles sammen med kroniske smerter. Derfor viser kronisk smerte at have en til tre gange mere hyppighed af selvmord, der forekommer end nogen anden bidragyder til selvmord. Selv med selvmord, der er så højt blandt mennesker, der lider af kronisk sygdom, bliver det mere af et problem nu om dage, at folk mister deres liv oftere på grund af misbrug af opioide medicin ordineret til behandling af kronisk smerte end til selvmord.

3 thoughts on “At leve med kronisk smerte: Behandlingsmuligheder og støtte til smertebehandling

 1. Arthur Paulsen

  Jeg lider af ikke-alkoholisk fedtleversygdom. Jeg har haft konstante mavesmerter i flere måneder. Hver gang jeg spiser noget, bliver smerten værre i timevis bagefter.

  Svar
 2. Torkild Degn

  For ti år siden blev jeg diagnosticeret med Parkinsons tidlige debut. Det er en vanskelig diagnose, og jeg udviser ikke alle symptomer. Men udover betydelige rystelser beskæftiger jeg mig med konstant kronisk smerte. Overalt! Jeg har justeret nogle gennem årene, men har stadig problemer med at være ude af stand til at sove på grund af smerter.

  Svar
 3. Arvid Kristensen

  Jeg har kroniske smerter i lavt niveau i mine ankler og fødder. Jeg prøver ikke at tage for mange medicin til det og vil bestemt ikke risikere afhængighed af opioder! Jeg har prøvet at bruge gurkemeje / curcumin, men jeg tror, jeg har brug for at tage det 3 gange om dagen, og jeg glemmer fortsat den 3. dosis. Jeg må sige, at Aleve eller den generiske form for Aleve ser ud til at fungere bedst for smerter og betændelse.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *